Putte, Mechelen
De juiste boom op de juiste plaats
Je bent overtuigd van de voordelen van bomen of wil je omgeving vergroenen? Goede beslissing! Maar doe het bedachtzaam, zodat ook jouw aanplant generaties lang kan blijven staan.
Bij de aanplant van een nieuwe boom dient er rekening gehouden te worden met de grondsoort, standplaats, mogelijke groeiruimte en de natuurlijke habitat van de boom. Gebeurt dit niet, resulteert dit vaak in problemen bij de verdere ontwikkeling van de boom en zijn wortelgestel. Samen met jou, zorgen we dan ook voor de meest ideale groeiplaatsinrichting.
Soms gebeurt het dat een boom niet (meer) past op een zekere locatie. Dit kan omwille van verschillende redenen:
Herbestemming van de locatie - Het verplanten van bomen biedt de mogelijkheid om bestaande bomen te behouden en een nieuwe bestemming te geven, zonder dat ze gekapt hoeven te worden.
Plaatsgebrek - Soms worden bomen op een locatie geplant zonder voldoende ruimte voor hun groei en ontwikkeling, zowel boven- als ondergronds. Het verplanten van bomen naar een ruimere omgeving biedt hen de mogelijkheid om zich volledig te ontwikkelen, met gezonde wortelgroei en een uitgebalanceerd kroongedeelte.
Te diep aangeplant: Een te diep aangeplante boom heeft het moeilijk met opnemen van zuurstof, water en mineralen. De wortels die zorgen voor de opname hiervan, dienen nl in de bovenste grondlagen te zitten. Indien de boom hier toch in slaagt bestaat de kans dat hij op latere leeftijd stabiliteitsproblemen krijgt.
Het (ver)planten van bomen is een delicate procedure die op het juiste moment moet worden uitgevoerd om het succes ervan te maximaliseren. Over het algemeen wordt het (ver)planten van bomen het beste gedaan tijdens de rustperiode van de boom. Meestal in de late herfst (oktober-november) of in het vroege voorjaar (februari-maart), voordat de boom begint uit te lopen en het niet vriest. Op die manier heeft de boom voldoende tijd om zich te vestigen voordat het groeiseizoen begint en de sapstromen op gang komen.
Bij het verplanten van het bomen is een goede voorbereiding noodzakelijk, vooral onder de grond. Daarom beginnen we graag 2 groeiseizoenen voor de verplanting, met het snoeien van de kruin én de wortels. Gefaseerd zodat ook de boom met de beste voorbereiding zijn nieuwe plantvak wordt ingezet.
Wortelschade: Wanneer we bomen verplanten, doen we dit het liefst met een zo groot mogelijke kluit. Bij het uitgraven hiervan nemen we liefst zo veel mogelijk wortels mee, zonder ze te beschadigen. Beschadigde wortels kunnen nl de groei en dus de overlevingskansen van de boom beïnvloeden
Waterstress: bij het uitgraven en het transporteren van de boom zijn de fijne wortelhaartjes, die instaan voor de wateropname, de eerste die breken. Daarom is het van cruciaal belang de boom goed te monitoren te bewateren indien nodig.
Highlines begeleidt u graag bij het maken van de juiste keuze, het vinden van een lokale kwaliteitsvolle boomkwekerij en het aan-en verplanten van het gekozen plantgoed.